Recepten

  • Ribstuk van het "Vitavarken" in Sint-Bernardus tripel "Cross and Blackwel" new style
    Ribstuk van het

    Bereid door chef Stefaan van het Hommelhof, Watou
    ° Auteur van "Het bierkeukenboek" (Gastronomie met streekbier in de hoofdrol)

    Ingrediënten voor 4 personen:
    - 1kg Vita varkensfilet
    - tijm
    - laurier
    - 1/2 bloemkool
    - 1/2 broccoli
    - 1courgette
    - enkele augurken op azijn
    - mosterzaad
    - verse dragon
    - 10cl Sint-Bernardus tripel
    - 1 lepel honing
    - 1 lepel dragonazijn
    - 25cl bruine fonds

    Bereiding:
    Het vlees kruiden met peper en zout. Samen met een klontje boter, tijm en laurier in een kookzakvacumeren en in de Roner 12 uur laten garen op 70°C.
    De bloemkool en de broccoli in kleine stukjes snijden, even blancheren en schrikken. Vervolgens bakken in boter, kruiden met peper, zout, het mosterdzaaden de in kleine stukjes gesneden augurkjes.
    Het vlees uit de vacuumzak nemen en kleuren in een goede klant boter. Verder verwarmen in de oven op 120°C. Honing in de pan doen en laten karameliseren, blussen met de azijn en het bier. De fonds eraan toevoegen en een beetje verder laten inkoken. Het vlees in fijne plakken snijden en op bord dresseren, de groenten erop leggen en napperen met de saus die lichtjes opgemixt is met een beetje booter en waaraan de fijn gesneden dragon is toegevoegd.

    Bron: ISPC Folder Gent en Luik - Aanbiedingen van dinsdag 25/08/09 t.e.m. maandag 28/09/09

     

  • VARKENSVLEES - VITAPROJECT MIGNONETTE MET PORT EN BOURSIN
    VARKENSVLEES - VITAPROJECT MIGNONETTE MET PORT EN BOURSIN

    Ingrediënten (voor 4 personen): 
    4 Vita-varkensmignonettes van 200 à 220 g   *   1 grote tomaat   *   60 g boter   *   1 sjalot   *  scheutje rode Porto   *  1 dl bruine fond   *   50 g Boursin kaas   *   bieslook   *   peper en zout

    Werkwijze:  
    Kruid de Vita-mignonettes en bak ze  *    Snij de sjalotten fijn   *    Pel de tomaat en hak ze in kleine blokjes   *   Stoof de sjalotten aan   *    Blus met de bruine fond en kook de Porto in   *   Voeg de in blokjes gesneden tomaat toe, evenals de in kleine blokjes gesneden Boursin   *   Meng voorzichtig en laat de kaas smelten   *   Smaak af met peper en zout

    Smakelijk!

  • KIP - VITAPROJECT KIPKROKETTEN OP CHINESE WIJZE
    KIP - VITAPROJECT KIPKROKETTEN OP CHINESE WIJZE

    Ingrediënten (voor 25-tal kroketten): 
    150 g gekookt Vita-kippenvlees   *   100 g champignons   *   2 dl gevogeltefond   *   50 g roux   *   1/2 dl room   *   sjalot   *   100 g sojascheuten   *   1 eetlepel brunoise van rode paprika   *   1/2 citroen   *   kerriepoeder naar smaak   *   peper en zout

    Werkwijze:  
    Laat de sjalot, de paprika en de champignons aanzweten in wat boter   *    Kruid met peper, zout en citroensap   *   Maak van de gevogeltefond en de roux een stevige velouté   *   Kruid met peper, zout en kerriepoeder   *   Meng de sjalot, paprika, kip, champignons, alsook de kort aangebakken sojascheuten door de kippenvelouté   *   Voeg de room toe en laat even doorkoken   *   Stort het geheel uit op een geoliede plaat   *   Laat opstijven in de koelkast   *   Verdeel in porties en paneer op zijn Engels   *   Als begeleiding kan zoetzure, tomaten- of currysaus geserveerd worden

    Smakelijk!

  • RUNDVLEES - VITAPROJECT TUSSENRIBSTUK OP TIROOLSE WIJZE
    RUNDVLEES - VITAPROJECT TUSSENRIBSTUK OP TIROOLSE WIJZE

    Ingrediënten (voor 4 personen): 
    2 Vita-lendestukken van +/- 600 g   *   1 dl olie   *   1 dl melk   *   150 g boter   *   waterkers   *   4 grote uien   *   bloem   *   gehakte peterselie   *   1/2 citroen   *   peper en zout

    Werkwijze:  
    Rooster de Vita-lendestukken   *    Snij de uien in ringen van 2 mm dikte en trek ze van elkaar los   *   Haal de uienringen door de melk en laat lichtjes uitdruipen   *   Haal door de bloem   *   Fruit de uiringen knapperig goudgeel in een warme frietketel   *   Pel de tomaten en snij ze in blokjes   *   Breng ze op smaak met peper en zout   *   Stoof de tomaten aan in boter   *   Serveer het vlees met de uiringen, de tomaten en wat hofmeesterboter (boter, peper, zout, peterselie, citroensap)

    Smakelijk!

  • RUNDVLEES - VITAPROJECT STEAK MET GROENE PEPER
    RUNDVLEES - VITAPROJECT STEAK MET GROENE PEPER

    Ingrediënten (voor 4 personen): 
    4 mooie dikke Vita-steaks van 150 à 200 g   *   2 eetlepels groene peper uit blik   *   300 g room   *   1/2 dl Cognac   *   boter   *   zout   *   bruine fond

    Werkwijze:  
    Plet een deel van de groene peper in een bord   *    Kruid de Vita-steaks met deze peper en bak ze zoals gewenst   *   Flambeer de steaks met de Cognac   *   Blus met room en voeg bruine fond toe   *   Haal de steaks uit de pan en hou ze warm   *   Laat de saus inkoken en kruid naar smaak   *   Giet de saus over de steaks, werk af met de rest van de groene peper en dien op  

    Smakelijk!

  • GEHAKT - GEVULDE VITAPROJECT KOOLROLLETJES
    GEHAKT - GEVULDE VITAPROJECT KOOLROLLETJES

    Ingrediënten (voor 4 personen): 
    1 groene kool   *   300 g gemengd Vita-gehakt   *   100 g gekookte rijst   *   1 ei   *   1 kleine gehakte ui   *   1 eetlepel gehakte peterselie   *   1 l bruine fond   *   peper en zout   *   muskaat-noot   *   broodkruim

    Werkwijze:  
    Blancheer de grote bladeren van de kool   *    Kook de kleine bladeren gaar en hak ze fijn   *    Maak het Vita-gehakt aan met het ei, de kruiden en de gekookte rijst   *   Voeg een deel gekookte kool toe naar smaak   *   Verwijder de harde middennerven uit de grote koolbladeren   *   Leg een bolletje van de vulling op het blad, plooi de zijkanten naar binnen en rol het pakketje stevig op   *   Schik de pakjes in een vuurvaste schotel en laat ze gaar worden in een zachte oven

    Smakelijk!

  • KIP - VITAPROJECT BRAADKIP MET RIESLING
    KIP - VITAPROJECT BRAADKIP MET RIESLING

    Ingrediënten (voor 4 personen): 
    1 Vita-braadkip (+/- 1.3 kg)   *   1 eetlepel gehakte ui   *   1/2 appel   *   1 tomaat   *   100 g champignons   *   1 dl Rieslingwijn   *   3 dl room   *   75 g boter   *   peterselie   *   peper en zout

    Werkwijze:  
    Braad de Vita-kip gaar   *    Stoof de in brunoise gesneden ui, appel, champignons en tomaat   *   Blus na enkele minuten met Riesling en room en laat inkoken   *   Ontvet het braadvocht van de kip en deglaceer met water of bruine fond   *   Laat inkoken en voeg bij de saus   *   Werk af met gehakte peterselie

    Smakelijk!